piatok 26. marca 2010

Naša Zem - náš spoločný domov

No, mali sme písať úvahu. Ja neviem, či to, čo som napísala, sa vôbec na úvahu podobá, tak posúďte sami.
***
     Naša Zem je rozmanitá. V rôznych kútoch sveta sú rôzne kultúry, príroda, národnosti, jazyky... Je na nás, ako si ju budeme chrániť. Ale koľko ľudí si to uvedomuje?
     Ja sa riadim heslom: ´chráň si prírodu, svoje okolie, žiješ v ňom ty´. Nikdy nevyhadzujem nič do prírody, neubližujem zvieratám, neničím prírodu. No ľudia majú k tomuto rôzne postoje. Jedni ju ochraňujú, iný zas ničia. Prečo?  Lebo si nič nevážia. A na vine sú peniaze. Ľudia žijú v naivnom presvedčení, že za peniaze môžu mať všetko. Veď kvôli peniazom sa lovia zvieratá, vyrubujú lesy... Ale asi si väčšina ľudí neuvedomuje, že zničenú prírodu je ťažko znova zregenerovať - že čerstvý vzduch a ticho si za peniaze nekúpia. Vďaka ich prístupe postupne hynú rôzne druhy živočíchov, alebo sú ohrozené, ale ľuďom akoby to bolo jedno. Povedia si: ´Jeden druh. To nič nie je, sú predsa tisícky ďalších´.
     Neuvedomujú si však, že tak, ako teraz zanikne jeden druh, potom, neskôr, zaniknú aj ostatné. Kedy si ľudia spomenú na to, že prírodu si treba chrániť, kým ešte nejakú máme?  Odpoveď na túto otázku bohužiaľ nepoznám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára